Вино са мисијом

Вина Свете царске српске лавре Хиландара настала су на Светој Гори Атонској, у Врту Пресвете Богородице, православној монашкој заједници која живи преко хиљаду година. Двадесет царских и самоуправних манастира, од самог зачетка до данас, негују винограде и производе вино. Прва трговина вином уређена је још 972. године у царском светогорском уставу. Данас је Света Гора живоносна ризница православне цивилизације и јединствена област за производњу вина са заштићеним географским пореклом.

У српском бисеру на Светој Гори, Хиландару, задужбини Св. Саве и Св. Симеона – Немање, монаси са својих ктиторских поседа справљају вино од 1198. године када је манастир основан. Поред очувања старих винограда, манастир Хиландар је 2008. године обновио и некадашњи виноград на Савином пољу, на око 2 километра северно од манастира, подно Пирга Св. Краља Милутина из 14. века, уз саму обалу Егејског мора. На површини од 15 хектара на Савином пољу, у највећој мери, негују се сорте мерлоа, каберне совињона и каберне франа. Уз виноград, у зградама пристаништа из 18. века, уређена је савремена винарија.

Хиландарска вина  потичу искључиво са Свете Горе, из манастирске винарије и винограда на Савином пољу. Она представљају благослов који обезбеђује основну мисију Хиландара: духовни живот и заштиту културног наслеђа. Одликује их успешан спој класичних бордо купажа и вина из осунчаних медитеранских винограда који даје богат и комплексан доживљај, у потпуности одражавајући јединствени “terroir” у коме су настала.